Cîțu îi dă peste rât lui Ciolacu: Prețul carburanților la pompă a scăzut. PSD iar a mințit, Ciolacu iar nu știe ce a votat în Parlament.

Cîțu îi dă peste rât lui Ciolacu: Prețul carburanților la pompă a scăzut. PSD iar a mințit, Ciolacu iar nu știe ce a votat în Parlament.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a făcut precizări, miercuri, cu privire la controversa apărută în spațiul public după ce liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că acciza la carburanți a fost „majorată pe ascuns”. Cîțu a explicat, printr-un mesaj pe Facebook, că supraacciza a fost eliminată, iar acciza a fost actualizată în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum publicat de INS, respectându-se astfel Codul Fiscal:

”Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou ( PSD iar a mintit) . Eliminarea supraccizei a redus pretul la pompa. Pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS”.

În final, ministrul Finanțelor a adăugat că Marcel Ciolacu ”iar nu știe ce a votat în Parlament”:

”Ciolacu iar nu stie ce a votat in Parlament. FYI domnule Ciolacu , Parlamentul a modificat DOAR nivelul accizei. Codul Fiscal nu a fost modificat , este in vigoare si TREBUIE aplicat”, a mai scris Cîțu, pe Facebook, chiar în prima zi din an.

Marcel Ciolacu, a catalogat, miercuri, creșterea accizei la carburanți la final de 2019 de către Ministerul Finanțelor ca fiind "o mizerie", după ce supracciza a fost eliminată. Liderul PSD a acuzat Guvernul PNL că "a început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului".

"Este o mizerie ca marți seara, la ora 19.00, în timp ce românii se pregăteau de Revelion și guvernanții se întreceau în urări de bine, Ministerul Finanțelor să majoreze pe ascuns accizele la carburanți! Practic, acești oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului! Este exact ceea ce avertizam și speram să nu se întâmple! PSD somează Guvernul Orban să înceteze bătaia de joc la adresa propriilor cetățeni și să stopeze practica adoptării pe ascuns a unor măsuri cu impact direct în viața tuturor! Ne vom lupta cu toate armele în Parlament pentru a opri astfel de măsuri luate de acest guvern incompetent, ajuns la putere prin minciuni și manipulare", a scris Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, pe Facebook.

Prețul carburanților a scăzut, în medie, cu 32 de bani pe litru, miercuri, după eliminarea supraaccizei și actualizarea cu inflația efectuată marți de către Ministerul Finanțelor, potrivit Mediafax. Ieftinirea carburanților este astfel mai mică decât cea preconizată inițial în contextul eliminării supraaccizei.

Toți operatorii din piața carburanților au operat scăderea prețurilor, astfel că în stațiile Petrom din București benzina se vindea, miercuri, 1 ianuarie, în medie cu 5,26 lei/litru, față de 5,58 lei/litru la 31 decembrie. Motorina la Petrom, liderul de piață, costa miercuri, în medie, 5,45 lei/litru față de 5,77 lei la 31 decembrie, potrivit datelor furnizate de Monitorul Prețurilor.

În stațiile Lukoil din Capitală, litrul de benzină se vinde la 1 ianuarie cu 5,23 lei față de 5,55 lei la 31 decembrie, în timp ce motorina costă 5,50 lei, tot cu 32 de bani mai ieftin decât la 31 decembrie 2019. Stațiile OMV afișau prețuri de 5,52 lei la motorină și 5,36 lei la benzină, față de 5,84 lei/litru și 5,68 lei/litru în 31 decembrie 2019.

Noile niveluri ale accizelor la carburanți, actualizate marți de Ministerul Finanțelor Publice cu inflația din ultimul an, sunt mai mari decât cele prevăzute în proiectul de lege pentru eliminarea supraaccizei la carburanți ce a fost promulgat luni de președintele Klaus Iohannis.

Nivelul accizelor este însă mai mic decât cel prevăzut într-un alt ordin de modificare a accizelor din 11 decembrie publicat de Ministerul Finanțelor, înainte ca eliminarea supraaccizei să aibă efect.

În urma promulgării legii de eliminare a supraaccizei, accizele la benzină aplicabile de la 1 ianuarie 2020 erau de 1.656,36 lei/1.000 de litri, respectiv 1.518,04 lei pentru 1.000 litri de motorină, prag situat sub nivelul minim al accizelor la carburanți acceptat de Uniunea Europeană, ceea ce atrăgea posibilitatea unui infringement împotriva României din partea Comisiei Europene.

Actualizarea efectuată de Ministerul de Finanțe a dus însă accizele la 1.773,46 lei/1.000 de litri pentru benzină și 1.625,37 lei/1.000 litri motorină, ceea ce a făcut ieftinirea preconizată de 45 bani/litru să se transforme într-o ieftinire de 32 de bani/litru. Ajustarea cu inflația a dus însă nivelul accizelor peste nivelul minim acceptat de Uniunea Europeană.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…